Niet getrouwd, toch een ouderschapsplan

Gepubliceerd op 14 september 2018 om 17:48

Veel mensen denken dat er alleen een ouderschapsplan moet worden opgemaakt als je getrouwd bent en gaat scheiden. Dit klopt niet. Ook mensen die samenwoonde en hun relatie verbreken en beide het gezag dragen voor hun kinderen, moeten volgens de wet een ouderschapsplan opstellen.

 

Een uitgebreid plan

In het ouderschapsplan  kunnen ouders beschrijven hoe ze de zorg en opvoeding van hun kind(eren) willen gaan regelen als ze de relatie verbreken. Het gaat bij een ouderschapsplan om het vastleggen van een zorgregeling, de informatieverstrekking jegens elkaar en de kosten van de opvoeding. Ik adviseer mijn cliënten tevens om meer specifiekere onderwerpen te bespreken en ook daar afspraken over te maken. Het kan dan gaan over kleinere zaken zoals verjaardagen, vakanties, contact met opa en oma, piercings en gebruik van alcohol. Wat mag wel en wat mag niet? In veel gevallen zijn de kinderen nog jong en lijkt de pubertijd nog ver weg, maar het is wel goed om daar al over na te denken.

 

Think outside the box

Goede afspraken hierover voorkomt veel stress en voorkomt conflicten in de toekomst. Het mooie van het gezamenlijk opstellen van een ouderschapsplan, zonder tussenkomst van een rechter, is dat alles mag worden opgenomen. Ik moedig mijn cliënten aan met elkaar te zoeken naar mogelijkheden, die ook echt kunnen werken in de toekomst. Naar mijn mening kan een regeling pas echt werken als het uitvoerbaar is en beide partijen er achter staan. Ik stimuleer dan in eerste instantie echt ‘out of the box’ te denken. Dit leidt  soms tot creatieve oplossingen, omdat er echt over nagedacht is.

 

Summier plan kan leiden tot conflicten

Het is immers gebleken dat de meeste problemen tussen gescheiden ouders ontstaan, doordat er geen (goede) of te weinig afspraken zijn gemaakt over de kinderen. De scheiding blijft dan op een negatieve manier voortduren. Daar worden de kinderen dan vaak weer de dupe van. Wat ik adviseer is om dan echt hulp te zoeken. Ga samen weer om de tafel en zoek naar oplossingen en stel een nieuw plan op samen. In zo’n situatie is het wel heel lastig om er samen weer uit te komen en het is absoluut niet raar om daar hulp van een expert bij in te schakelen. Een mediator stelt zich neutraal op en weet goed door te vragen naar de redenen waardoor ouders er niet uit komen. Heel vaak werkt dat verhelderend voor beide partijen.

 

Een goed plan geeft rust en komt de kinderen ten goede. Heb je al een ouderschapsplan, maar werkt het niet? Dan adviseer ik hierover met je partner in gesprek te gaan. Heb je vragen, stel ze gerust!

 

Met vriendelijke groet, 

mr. Susanne den Boer 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.