7 Tips: Hoe houd ik mijn relatie goed tijdens de corona tijd?

Gepubliceerd op 24 april 2020 om 00:18

Misschien is dit een onderwerp, dat je niet zo snel zou verwachten op mijn website. Mijn kracht ligt immers in het zo goed mogelijk begeleiden van koppels die de beslissing hebben genomen om uit elkaar te gaan. Mijn missie als mediator is, om stellen zodanig te begeleiden bij het echtscheidingsproces, dat een vechtscheiding wordt voorkomen en dat alle afspraken in goed overleg worden genomen. Ik probeer ten alle tijden de weg naar de rechter te voorkomen, omdat dit naar mijn opvatting alleen maar verliezers tot gevolg heeft.

 

De corona crisis vraagt iets van je relatie

Echter bevinden wij ons momenteel allemaal in een zeer uitzonderlijke situatie. Een heel groot gedeelte van de wereldbevolking zit verplicht aan huis gekluisterd door een virus, Covid 19. Onlangs las ik in de media, dat de verwachting is, dat er alleen al in Nederland dit jaar ruim 10.000 echtscheidingsaanvragen extra zullen worden aangevraagd in vergelijking met voorgaande jaren. Ik vond dit best heel heftig om te lezen.  Helaas verbaast het mij ook weer niet, omdat over het algemeen bekend is, dat na een periode waarin mensen langere tijd met elkaar doorbrengen - zoals de zomervakantie - de echtscheidingsaanvragen toenemen. Door de huidige Corona crisis zit iedereen al weken noodgedwongen thuis en dat geeft stress.

 

Kleine irritaties binnen een gezin worden uitvergroot en wie niet oppast, verandert binnen de kortste keren in een tikkende irritatiebom. 

 

Herken je dat? Je probeert er het beste van te maken, maar dat valt niet altijd mee. Naast dat je hele dagen thuis bent, wordt er ook nog eens veel van je gevraagd. Verplichtingen op je werk lopen door, maar je moet ook de kinderen begeleiden met hun schoolwerk. Tijd voor jezelf is er niet en je eigen ruimte lijkt zelfs helemaal te zijn verdwenen. De mogelijkheid om even in een andere omgeving energie op te laden lijkt al eeuwen terug. En ongedwongen met vriendinnen/ vrienden bijkletsen of even samen een terrasje pakken behoort voorlopig niet meer tot de mogelijkheden. Dit alles brengt stress met zich mee. Heel veel stress. Hierdoor drukt de huidige corana crisis een enorme stempel op heel veel relaties.

In mijn praktijk hoor ik meestal waar het mis is gegaan. Elkaar verliezen en een gebrek aan goede communicatie ligt hier vaak aan ten grondslag. Hoe kun je nu voorkomen dat je relatie strandt in deze moeilijke tijd?

Ik geef hier 7 tips, die jou kunnen helpen je relatie goed te houden tijdens deze crisis:

 

  1. Blijf lief voor elkaar en zorg dat je elkaar wat ruimte geeft. ( leg niet op alle slakken zout).
  2. Geef elkaar onverwachts een knuffel, aangezien dat gelukkig nog wel mag binnen het gezin!
  3. Respecteer elkaars mening en leg de ander niet voortdurend iets op.
  4. Krop geen irritaties op.
  5. Geef tijdig je grenzen aan als je iets niet leuk vindt.
  6. Geef elkaar af en toe een compliment. Erken dat de huidige situatie voor iedereen lastig is.
  7. En het belangrijkste is: Blijf met elkaar in gesprek en probeer te blijven lachen.

 

 

 

Alle bovengenoemde tips zijn alleen uitvoerbaar, als je ook goed met elkaar blijft communiceren. Communicatie is de sleutel tot succes. Maar hoe je dat? Goed communiceren en goed luisteren zijn eigenlijk best heel erg moeilijk.

 

Hieronder 5 stappen die je kunnen helpen om een goed gesprek te voeren en naar elkaar te luisteren:

 

1. Wat wil de ander?

Het is belangrijk, je in te leven in de ander. Empathie is gevraagd. Probeer geen verwijten te maken, maar zoek naar de wederzijdse belangen. ‘hoe kunnen we het regelen zodat wij daar allebei een goed gevoel over hebben?’

 

2. Welk resultaat wil jij behalen?

Bepaal je eigen behoefte of doel. Alleen als je zelf duidelijk weet wat je wilt, kun je daar tijdens het gesprek met je partner invloed op hebben.

 

3. Geef iets, voordat het gesprek begint.

Positieve feedback of een compliment is bepalend voor de sfeer alvorens je het gesprek begint. 

 

4. Wees bewust hoe je overkomt.

Je lichaamstaal of intonatie van je stem bepalen een groot gedeelte van je boodschap.

 

5. Neem je voor actief te luisteren.

Ook al ben je misschien boos of geïrriteerd probeer wel actief te luisteren. Zorg dat de ander zich ook echt gehoord en begrepen voelt, ook wanneer je er zelf een andere mening over hebt. Dit kun doen door te checken of je je partner goed hebt begrepen. Vat kort samen wat de ander tegen je zegt en vraag of dit ook zo wordt bedoeld. 

 

 

Heb je nog vragen, stel ze gerust! Delen van dit artikel wordt zeer gewaardeerd. Tot slot wens ik jou veel sterkte in deze bijzondere tijd! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.