Hulp bij ontslag
Ben jij werkzaam in het bedrijfsleven en krijg je te maken met ontslag of een dreigend ontslag, omdat je werkgever bijvoorbeeld gaat reorganiseren? Dan komt er heel wat op je af. In vrijwel alle gevallen moet je werkgever het ontslag aanvragen bij het UWV of de kantonrechter. Het is ook mogelijk om het contract te beëindigen met wederzijds goedvinden. In dat geval moeten de afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Laat je situatie beoordelen
Ook bij ontslag met wederzijds goedvinden moet de vaststellingsovereenkomst aan allerlei voorwaarden voldoen om jouw WW rechten veilig te stellen. Het is daarom heel verstandig je goed te laten voorlichten. Het ontslagrecht bestaat namelijk uit heel veel regels en het is belangrijk dat deze regels goed worden nageleefd.
Gespecialiseerd arbeidsrecht jurist
Naast mijn werk als mediator ben ik ook gespecialiseerd arbeidsrecht jurist. Heb jij twijfels over de manier waarop jouw werkgever omgaat met het ontslag of wil je zeker weten dat alles klopt, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.
Afspraak
Ik kan jou, desgewenst, adviseren vanuit mijn online spreekruimte. Meestal is dat niet eens noodzakelijk, omdat ik het dossier heel goed telefonisch met je kan bespreken. Door deze manier van werken, maakt het niet uit waar je in Nederland woonachtig bent.
Stel gratis je vraag!
Let op!
Het komt wel eens voor, dat mijn mail aan jou in de spambox terecht komt. Om die reden wil ik vragen je spambox te checken indien je een mail van mij verwacht.
Tip:
Boosheid, verdriet, ongeloof of verslagenheid zijn allemaal emoties die je mogelijk ervaart als je hoort dat je wordt ontslagen. Mijn advies is om in gesprek te blijven met je werkgever. Dit geeft je vervolgens de kans om advies in te winnen.
Mw. mr. Susanne den Boer
Mediator en Arbeidsrecht jurist