Aanstaande zondag is het weer Moederdag. Een dag waar voornamelijk jongere kinderen naar uit kijken. Op school zijn ze al dagen bezig met het knutselen van tekeningen en knutselwerkjes. De kinderen hebben de zelf gemaakte cadeautjes vaak zorgvuldig weggestopt in hun schooltas om het thuis vervolgens direct op hun kamer onder hun bed te verstoppen.
Het zijn leuke en spannende momenten die kinderen zich op latere leeftijd als een plezierige herinnering herinneren. Maar wat nu als je gescheiden bent en de kinderen toevallig dit weekend bij de andere ouder zijn? Laat je Moederdag dan voorbij gaan en moeten de kinderen op een ander moment hun knutselwerk geven? Of laat je het schema even los en kijk je als ouders naar het belang van de kinderen.
Het allermooiste zou zijn dat ouders kunnen kijken vanuit de ogen van de kinderen, wat zouden de kinderen nu het liefste willen? Ik adviseer ouders om deze afspraken dan ook mee te nemen en vast te leggen in een ouderschapsplan, zodat hierover op een later moment geen discussie kan ontstaan. Als hierover geen afspraak is gemaakt, dan probeer ik ouders te laten inzien dat het belangrijk is om hierover geen grote conflicten te laten ontstaan in het belang van de kinderen. Het is goed om je als gescheiden ouders te blijven beseffen, dat kinderen geen onderdeel van jullie strijd zouden moeten zijn. Het is immers niet, dat je de andere ouder zijn of haar Vader- of Moederdag gunt, je gunt het je kinderen. Het zijn namelijk kleine geluksmomenten voor kinderen om op zondag de keuken tot een waar slagveld te maken om met zo min mogelijk lawaai een ontbijtje op bed te maken.
Maak als ouders daarom tijdig afspraken met elkaar over deze dagen, het is maar voor een aantal jaren, voor je het weet knutselen ze niet meer op school. Want zeg nu zelf, wat is nu mooier dan dat kinderen in de klas met een grote glimlach kunnen vertellen hoe hun moeder reageerde?
Reactie plaatsen
Reacties