Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden?

Gepubliceerd op 16 mei 2018 om 17:57

Een scheiding is een zeer pijnlijke gebeurtenis in het leven binnen een gezin. Voor de partners, omdat jullie relatie niet heeft gebracht wat je had gehoopt. Voor de kinderen, omdat papa en mama niet meer bij elkaar willen zijn. Juist, omdat je als ouders vaak weet dat de scheiding voor de kinderen voor veel verdriet zal zorgen, kun je als ouders geneigd zijn het scheidingsbericht aan de kinderen voor uit te schuiven. Echter is het voor kinderen van belang juist niet te lang te wachten om deze pijnlijke boodschap te brengen.

 

 

Kinderen hebben immers vaak al veel langer het gevoel dat er iets mis is tussen hun ouders. Intuïtief pikken kinderen al in een vroeg stadium op dat er spanningen zijn binnen het gezin. Het hoeft dan niet alleen te gaan om ruzies, maar ook het negeren van elkaar, het geven van steken onder water waar de kinderen bij zijn of negatieve uitlatingen over de andere ouder aan mensen in hun omgeving, zijn voor kinderen zeer belastend. Negatieve spanningen in huis, maken dat kinderen zelf verklaringen gaan zoeken voor de situatie en het gebeurt zeer vaak dat kinderen de schuld bij zich zelf zoeken. Dit zorgt voor zeer veel angst en onzekerheid bij kinderen. Belangrijk is dus om het bericht niet te lang uit te stellen. Maar hoe vertel je het dan?

 

Tips om kinderen het scheidingsbericht te vertellen:

  • Vertel het als ouders gezamenlijk. 
  • Kies een juist moment, zodat kinderen de ruimte krijgen om het slecht nieuws te verwerken. Liever niet op zondagavond of vlak voor een proefwerkweek. Kinderen moeten het eerst zelf laten bezinken en zullen er later weer op terug komen.
  • Blijf respectvol naar elkaar. Besef dat jullie samen de ouders blijven van jullie kinderen en benadrukt dit ook bij andere familieleden.

 

Bereid je er dus op voor, dat het voor jullie als ouders ook een moeilijk gesprek is. Wees je ervan bewust, dat je de kinderen geen valse beloftes doet om hen op dat moment te troosten. Het is juist belangrijk om de emoties van de kinderen niet te negeren. Vermijd uitspraken als, "leuk hoor dan gaan jullie twee keer op vakantie"of "krijgen jullie dubbele verjaardagscadeaus"of "dan krijgen je leuk twee kamers". Geef kinderen de ruimte om hun gevoelens, hun angsten, hun onzekerheid en loyaliteitsgevoel te uiten. 

 

Benadruk aan de kinderen:

  • Dat de scheiding niet hun schuld is.
  • Dat de scheiding de keuze is van de ouders en dat kinderen daar totaal geen invloed op hebben.
  • Dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen hun ouders.
  • Dat het heel normaal is dat zij zich verdrietig en bang voelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.