Formulier toestemming reizen

Gepubliceerd op 25 juni 2018 om 15:43

Gaat u op vakantie met uw kinderen en bent u gescheiden, dan is de kans groot dat u een toestemmingsverklaring nodig heeft van de andere ouder. Ook als er mondeling toestemming is verleend, adviseer ik u een getekende verklaring mee te nemen op vakantie. Immers wie na de scheiding alleen op reis gaat met zijn of haar kinderen, moet daarvoor meestal toestemming vragen aan de andere ouder. Dat heeft alles te maken met wie het gezag heeft over het kind. Meestal hebben beide ouders het gezag.

 

 

 

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u immers kunnen aantonen dat u toestemming heeft gekregen van de andere ouder om te reizen. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

 

Wanneer is toestemming vereist?

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • bent u een ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag en reist u alleen met uw kind. In dit geval heeft u toestemming nodig van de andere ouder.
  • bent u een ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig)en reist u alleen met uw kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten.
  • bent u een ouder zonder ouderlijk gezag en reist u alleen met uw kind. Hiervoor heeft u wel toestemming nodig.

 

Als u toestemming nodig heeft, kunt u het toestemmingsformulier invullen samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in. U kunt het formulier vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

 

Wat als u geen toestemming van de andere ouder krijgt?

Heeft u wel samen het gezag, maar weigert de andere ouder zijn of haar toestemming, dan is het mogelijk om via de rechter alsnog toestemming voor een vakantie naar het buitenland met de kinderen te krijgen. Hiervoor dient u een procedure tot ‘vervangende toestemming’ te voeren.

 

Wanneer u geen toestemming nodig heeft, is het wel verstandig aanvullende stukken mee te nemen

Een ouder met eenhoofdig gezag heeft dus geen toestemming van de andere ouder nodig om naar het buitenland te reizen met de kinderen. Voor een buitenlandse reis zijn echter wel aanvullende documenten nodig om aan te tonen dat er geen andere ouder is van wie toestemming gevraagd had moeten worden, dit zijn:

  • een recent uittreksel uit het gezagsregister;
  • een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind;
  • een recent uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de ouder met eenhoofdig gezag

 

Heeft u nog vragen of komt u er samen niet uit? Neem vrijblijvend contact met mij op.

 

Susanne den Boer ( juriste en mediator)

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.